Μονή Παναχράντου – Άγιος Παντελεήμονας Άνδρος

  • andros location moni panachrantou 1

Μονή Παναχράντου – Άγιος Παντελεήμονας Άνδρος : Το ωραιότερο & το παλαιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου.Εορτή, 27 Ιουλίου Αγ. Παντελεήμονος και 15 ΑυγούστουΒρίσκεται σε μια πλαγιά του όρους Γερακώνες (Καταφύγιο), σε ύψος 230 μ.Η πρόσβαση είναι πιο εύκολη από το χωριό ‘Εξω Βουνί.Από τη μονή θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς την κοιλάδα της Μεσαριάς και τα γύρω χωριά.Το καστρομονάστηρο xρίστnκε το 963-969, την εποχή της εκστρατείας του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά κατά των Αράβων της Κρήτης (961 μ.Χ.).Πρόκειται για σταυροειδή ναό με τρούλο, το καθολικό του οποίου είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Επειδή όμως φυλάσσεται εδώ και n κάρα του Αγίου Παντελεήμονα, n μονή γιορτάζει τη μνήμη του στις 27 Ιουλίου, οπότε γίνεται και πανηγύρι.Στη βιβλιοθήκη θα δείτε αρχαίους κώδικες, πατριαρχικά σιγίλλια, ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ n εξώθυρά της πλαισιώνεται από σκαλιστά μαρμάρινα περίθυρα.Οσοι πάτε θα συναvτήσετε τον πάτερ Ευδόκιμο, λάτρη της καλής συντροφιάς, έτοιμο να συζητήσει για τα εγκόσμια αλλά και τα επουράνια, ενώ αν επισκεφθείτε τη μονή την ώρα του φαγητού ίσως απολαύσετε και την υπέροχη μακαρονάδα του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.